Novosti

U subotu 1. oktobra u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu deveta “Race for the cure”

U subotu 1. oktobra u 11.00 sati održava se deveta “Race for the cure” (Trka/šetnja za ozdravljenje) gdje se, na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, očekuje dolazak oko sedam hiljada osoba iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

“Race for the Cure” je brendirana trka koja se održava u 150 gradova širom svjeta. Cilj ovog događaja je povećanje svijesti sanovništva o nužnosti ranog pregleda kao jedine prevencije karcinoma dojke, proslavi život zajedno sa ženama koje su preživjele bolest, razbiju tabui o bolesti i prikupe sredstva da bi se obezbijedili besplatni mamografski pregledi.

 

Na ovoj manifestaciji svake godine učestvuje više od 600 žena koje su prošle kroz bolest, ponosno nose svoje pink majice i daju potpuno drugu sliku karcinoma dojke.

 

Pozivamo sve građane da prisustvuju “Race for the cure” 1. oktobra 2016. godine na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, gdje će biti održan raznovrstan zabavno- edukativni program za sve generacije i gdje će se slaviti život!

 

Osim “Race for the cure” u sklopu WHEP programa se održavaju tokom cijele godine i druge aktivnosti vezane za prevenciju bolesti karcinoma dojke. kao što je psiho-socijalna pomoc ženama koje su operisale karcinom dojke, edukacija stanovništva, organizacija Dana zdravlja- gdje se nude besplatni pregledi ženama koje nemaju socijalno i zdravstveno osguranje, posebno u ruralnim područjima, a za novooperisane žene se obezbjeđuju paketiće Prve pomoći,

 

U sklopu WHEP programa se odvija i kontunuirana sarađnja sa doktorima u cilju unapređenja dijagnostike i tretmana koji su dostupni. Sve ovo se provodi u partnerstvu sa 24 udruženja iz cijele BiH koje su članice WHEP mreže, a koja se bave ženskim zdravljem.

 

*WHEP (Women Health Empowerment program) i Program osnaživanja zdravlja žena provodi se u BiH od 2005. godine. WHEP program su inicirale i finansiraju američko- jevrejska humanitarne organizacija “JDC” i organizacija “Susan G. Komen”, koja je ujedno i najveća svjetska organizacija koja se bavi karcinomom dojke.

(C) THINK PINK - ZAJEDNO SMO JEDNO 2018.

HOME     KONTAKT     VAŽNE INFORMACIJE     NOVOSTI