Novosti

Javne ličnosti u Sarajevu registrovale građane za oktobarsku “Race for the cure” (trku/šetnju za ozdravljenje)

SARAJEVO – Javne ličnosti iz Bosne i Hercegovine danas su registrovale građane građane za “Race for the cure” ispred Sarajevo City Centra (SCC) na Marijin Dvoru u Sarajevu.

 

“Race for the cure” (Trka/ šetnja za ozdravljenje) biće održana 1. oktobra od 11.00 sati, gdje će se na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu okupiti veliki broj osoba iz cijele BiH tokom manifestacije čiji je cilj podizanje svijesti i osnaživanja zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

 

Registracija košta sedam KM, a prilikom registracije na poklon se dobija majica s logom ''Race for the cure''.

 

Sva sredstva prikupljena od registracije bit će utrošena za kupovinu poklon paketića za svaku novooperisanu ženu u BiH, kao i besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje.

Današnju registraciju u Sarajevu podržali su uglavnom novinari.

 

Aleksandar Hršum, novinar i voditelj na TV Pink BH, rekao je da ovakve akcije svi trebaju podržati i pozvao građane da se registruju za "Race for the cure".

 

“Treba se na neki način natjerati državni aparat i resorna ministarstva da se i oni više fokusiraju na osnovne ciljeve ovakve manifestacije, a to je prevencija karcinoma dojke”, rekao je Hršum.

Novinarka i urednica na FTV Arijana Saračević- Helać, kazala je da je “ogorčena na državu i resorne zdravstvene institucije, ali i na građane koji su dopustili da samo nevladin sektor na ovako kvalitetan način brine o našem zdravlju iako svi redovno uplaćujemo socijalno i zdravstveno osiguranje”.

 

Novinakra i urednica na BHT1 Mediha Adrović došla je da podrži regsitraciju građana za Trku/šetnju za ozdravljenje “zbog činjenice da oko 500 žena godišnje izgubi bitku sa karcinomom dojke, te da bi taj broj mogao biti manji kada bi se podigla svijest građana o redovnom preventivnom pregledu”.

 

“Žalosno je to što možemo vidjeti da građani okreću glavu od pulta za registraciju i danas sebi postavljam pitanje- jesmo li postali imuni na ljudski patnju i zašto ne njegujemo humanost”, kazala je Mediha Adrović.

 

Brankica Rudan, voditeljica na TVSA došla je da podrži registraciju građana i istakla da ovaj događaj podržava svake godine, “posebno zbog činjenice da se novac od registracije građana u 100-postotnom iznosu daje za mamografske preglede žena koje nemaju zdravstveno osiguranje i za paketiće prve pomoći za sve novooperisane žene u cijeloj BiH”.

 

Regionalna direktorica WHEP programa osnaživanja zdravlja žena, koja je ujedno i organizator "Race fir the cure" u BiH, Nela Hasić, pozdravila je današnju aktivnost i istakla da "svi segmenti našeg društva treba da učestvuju u ovakvim humanim aktivnosima, ne samo javne ličnosti, već i oni koji to nisu, zdrave osobe, a ne samo bolesne".

 

Naredna registracije građana za “Race for the cure” biće održana 24. septembra ispred SCC i BBI centra u Sarajevu od 11.00- 16.00. Takođe registracije građana se održavaju i u sljedećim gradovima: Mostar, Banja Luka, Tuzla, Višegrad, Goražde, Zenica, Kiseljak, Bugojno, Jajce, Bihać, Istočno Sarajevo, Brčko, Livno, Visoko, Široki Brijeg, Gradiška, Orašje, Zavidovići, Hadžići, Cazin, Kakanj, Doboj. Istok, Doboj-Jug, Gornji Vakuf- Uskoplje, Bosanska Krupa.

 

O trci/šetnji

JDC/ Komen „Race for the Cure“ je jedinstveni događaj čiji je cilj da se okupe osobe koje su preživjele bolest i njihovi prijatelji, građani, porodice, timovi učenika, poznate ličnosti, kako bi podržali akciju o podizanju svijesti u borbi protiv karcinoma dojke.

 

“Race for the cure” je brendirana trka i svjetskih je razmjera jer se ovakve manifestacije svake godine održavaju u više od 150 gradova, a odazove se nekoliko miliona ljudi.

(C) THINK PINK - ZAJEDNO SMO JEDNO 2018.

HOME     KONTAKT     VAŽNE INFORMACIJE     NOVOSTI