Novosti

WHEP je jedan od najuspješnijih programa osnaživanja zdravlja žena u Bosni i Hercegovini

WHEP je jedan od najuspješnijih programa osnaživanja zdravlja žena u Bosni i Hercegovini. Program je nastao kao dio saradnje između JDC-a i Susen G. Komen 2004. te se bavi implementacijom mnoštva aktvinosti čiji je cilj podizanja svijesti o kracinomu dojke i promocija zdravlja svake žene u državi, bez obzira na materijalnu situaciju u kojoj se nalazi, nacionalnu pripadnost ni stepen edukacije. 

 

Kako bi postigli ciljeve, radimo na uspješnoj implementaciji sljedećij aktivnosti:

  • Omogućavanje psihosocijalne podrške za žene koje prolaze ili su prošle kroz bolest
  • Besplatna SOS linija za pomoč i informacije
  • Obilazak svake operisane žene u bolnici
  • Edukacija srednjoškolaca,zdravih žena u ruralnim i urbanim sredinama i žena koje prolaze kroz bolest
  • Besplatni mamografski pregledi za žene u potrebi
  • Konferencije na državnom i regionalnom nivou
  • Unaprijeđenje komunikacije između ljekara i pacijenata i omogućavanje saradnje između predstavnika vlasti, nevladinih organizacija i zdravstvenih institucija.

 

Jedna od najpoznatijih aktivnost ovog projekta je svakako JDC/Komen "Race for the cure/ Trka/Šetnja za ozdravljenje“, koja se u BiH održava od 2008. godine, i kojoj se svake godine priključi sve veći broj učesnika, koji svojim saosjećanjem i aktivnim učešćem u simboličnoj trci za život rade na osnaživanju zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

 

Trka je prvi put održana 1983. u Dallasu, u Sjedinjem Američkim Državama. Tog oktobra je na trci učestvovla samo 800 učesnika. Danas se ova trka održava u 140 gradova širom svijeta te u njoj učestvuje više od 1 miliona učesnika. Trka u Bosni i Hercegovini okuplja građane iz svih krajeva države, zbog čega je 2016.godine u Dallasu, SAD i nagrađena za nauspješniju internacionalnu Race for the Cure.

 

„Race for the Cure“ je jedinstveni događaj koji na jednom mjestu, na nekoliko sati uspije okupiti žene koje su preživjele bolest i njihove prijatelje, građane koji žele pokazati svoju solidarnost sa njima, porodice, timove učenika, poznate ličnosti, a sve kako bi se podigla svijest u borbi protiv karcinoma dojke.

(C) THINK PINK - ZAJEDNO SMO JEDNO 2018.

HOME     KONTAKT     VAŽNE INFORMACIJE     NOVOSTI